De stedenbouwer en de spontane stad

De stedenbouwer in de spontane stad is veel meer dan ontwerper. Het formuleren van de opgave, het vormgeven aan processen, verleiden en enthousiasmeren zijn essentiële vaardigheden.

De nieuwe realiteit van gebiedsontwikkeling vraagt om een stedenbouwer die de gedachte achter de spontane stad kent, uitdraagt en in de praktijk brengt. 

 

Gebiedsontwikkeling vraagt om nieuwe plannen, waarin co-creatie, flexibiliteit en ruimte bieden centraal staan. De spontane stad is óók een zoektocht naar een nieuw stedenbouwkundig instrumentarium: plannen en visies die verleiden, enthousiasmeren en opgaven agenderen.

 

Samen met stakeholders
De stedenbouwkundige maakt deze visies samen met de stakeholders in een gebied. Bij voorkeur ligt het initiatief bij de bewoners en ondernemers. De stedenbouwer stelt zich verbindend op, onderzoekt ontwerpend de opgave en de mogelijkheden en schetst perspectieven. De stedenbouwers bij Urhahn werken volgens deze methode. Daarbij werken we niet alleen samen met stakeholders maar ook met allerlei experts. Onze kracht bestaat eruit om alle belangen te integreren. De ruimte en ‘het beeld’ , in al zijn gedaanten, zijn ons middel.

 

Blader door onze projecten om te lezen welke rollen en vaardigheden wij hebben bij diverse opgaven, of lees meer over onze samenwerkingsverbanden met andere experts. Op de volgende pagina’s kunt u direct meer lezen over onze werkwijze/filosofie: