De portiekflat revisited

Kan het vastgoed in een Vogelaarwijk met beperkte middelen worden verbeterd? Urhahn maakt een visie op de renovatie van de middelhoogbouw en een toolbox voor Poelenburg Zaanstad.

<
>

  Opwaardering vastgoed

  In 2008 maakten we het Vernieuwingsplan voor Poelenburg in Zaanstad, één van de Vogelaarwijken. Het plan richtte zich vooral op sloop van portiekflats en nieuwbouw van laagbouwwoningen. Zeven jaar later is er vrijwel niets gerealiseerd, de corporaties hebben geen geld voor de grote plannen. Wel is de buitenruimte vernieuwd en dat geeft de buurt al een frisse aanblik. De opgave aan ons was te bekijken of er met beperkte middelen ook een opwaardering van het vastgoed mogelijk was.

   

  Werkgroep

  Met een werkgroep bestaande uit de drie corporaties, de gemeente en Dana Ponec als vertegenwoordiger van welstand zijn we op zoek gegaan naar de kwaliteiten van de middelhoogbouw. Na grondige analyse blijken de flats die op het eerste oog allemaal hetzelfde zijn toch specifieke kwaliteiten te hebben. De verschillen zijn niet gebonden aan de corporatie, maar aan de positie in de buurt. Waar in het verleden iedere corporatie zijn eigen stijl doorvoerde is het nu mogelijk samen te werken aan elementen als kleurgebruik, portieken en plinten. De toolbox geeft voorbeelden van kleine ingrepen.

   

  Resultaat

  De corporaties zijn gestart met renovaties.