Space-S Eindhoven gemaakt door toekomstige huurders

Urhahn neemt ideeën van de toekomstige huurders serieus en werkt deze uit met eigen expertise tot een stedenbouwkundig plan en ontwerp openbare ruimte.

<
>

  Strijp-S ontwikkelt zich tot de meest eigenzinnige buurt van Eindhoven, een plek voor creatieve stedelingen. Woonbedrijf ontwikkelt hier Space-S: een woonplek voor studenten, starters, gezinnen, ondernemers. Alles in de sociale huur. Toekomstige huurders denken vanaf dag één mee over hun nieuwe plek. Woonbedrijf zocht een stedenbouwkundige die in staat is de ideeën van de bewoners serieus te nemen en te combineren met zijn eigen expertise.

   

  ‘Collected’ sessies

  Urhahn heeft met de toekomstige bewoners het stedenbouwkundig plan gemaakt. Het DNA werd getypeerd door contrasten: samen en zelf, groen en stedelijk. Die beide kwaliteiten zijn zichtbaar in het plan door stedelijke torens te combineren met de intimiteit van groene hoven in het blok. In ‘collected’ sessies maakten wij met de bewoners verschillende opties. Ook werd gediscussieerd over de sfeer en kwaliteit van de plekken en over de noodzaak van gemeenschappelijke voorzieningen. Ondanks de wisselende samenstelling van de groep ontstond al snel een collectief idee van Space-S. Deze werkwijze is voortgezet in het ontwerp van de buitenruimte. Lees meer op de Space-S Facebookpagina en de Space-S website.

   

  Razendsnelle planvorming

  Er is een plan ontstaan waar de hele groep achter staat en waar toekomstige bewoners zich voor willen inzetten: de een staat voor het onderhoud in de tuin, de ander begint een jazzclub. Om de potentiële bewoners vast te houden, is het plan razendsnel doorontwikkeld. In de maanden mei en juni 2013 is het concept stedenbouwkundig plan gemaakt. Een jaar later lag er een Voorlopig Ontwerp voor de gebouwen en de buitenruimte. December 2014 is de bouwaanvraag ingediend. De bouw is gestart in mei 2015. De eerste woningen zijn in 2016 opgeleverd, en in de zomer van 2017 zijn de laatste woningen en de openbare ruimte afgerond.

   

  In oktober 2017 is de Dirk Roosenburg architectuurprijs van de stad Eindhoven uitgereikt aan Space-S.