De nieuwe savanne van Emmen

Voormalige binnenstadsdierentuin wordt een stadspark met ruimte voor initiatief. Urhahn maakt het inspiratie- en ontwikkelkader.

<
>

  Een lege dierentuin midden in de stad

  De dierentuin van Emmen is verplaatst. In 2016 is de nieuwe dierentuin aan de rand van de stad geopend. Nu heeft Emmen 12 hectare landschap midden in de stad tot haar beschikking. Het centrum van Emmen heeft al veel ruimte en plekken voor ontmoeting: de Markt,  het nieuwe Raadhuisplein. Wat kan een park daar aan toevoegen?

   

  Een simpel concept

  In intensieve samenwerking met de projectgroep van de gemeente heeft Urhahn een concept ontwikkeld dat uitblinkt in eenvoud. Centraal in de huidige dierentuin ligt de savanne: een open ruimte die door een greppel van de paden is gescheiden. Die ruimte blijft in stand en en wordt de centrale open ruimte van het park, met daar omheen een wandel- en fietsroute. Door de greppel kan de savanne op verschillende manieren worden gebruikt: in de winter met schapen, in de zomer  als zonneweide of festivalterrein. Bruggen over de savanne maken het terrein toegankelijk, maar ook afsluitbaar.

   

  Ruimte voor initiatief

  De koppeling tussen de markt en de savanne wordt gemaakt door het cultureel kwartier. Hier is ruimte voor het centrum beeldende kunsten, ateliers, muzieklessen en wat al niet meer. Dat kan beginnen in de bestaande gebouwen, en doorontwikkelen in nieuwbouw. In de zuidwesthoek van het park is nog veel meer ruimte voor initiatief. Voorwaarden zijn dat het groene karakter van het park gerespecteerd wordt en dat de initiatieven een bijdrage leveren aan de levendigheid van het park. Dat kan van alles zijn: een kinderdagverblijf, een showcase van een bedrijf, onderwijs, horeca. Emmen daagt iedereen uit mee te denken om het park tot een levendige aantrekkelijke plek voor de stad te maken.

   

  Urhahn heeft eerder voor het centrum van Emmen een visie opgesteld.