Groeten uit… de Vondelparkbuurt, Amsterdam

Een buurt die geheel uit privaat initiatief en geld is gebouwd. 25 jaar Urhahn: plek 1 uit een reeks gebieden, buurten en gebouwen die ons inspireren.

<
>

  Dé klassieker uit de Urhahn-inspiraties, en tevens de eerste vestigingslocatie van het bureau.

   

  In 1864 kocht een particuliere maatschappij, bestaand uit een groep vermogende Amsterdammers, met ingezameld geld een stuk grond aan de rand van de 19de eeuwse gordel rond de oude binnenstad, en legde op een deel van die grond een park aan. Er was dringend behoefte aan een kwalitatief hoogwaardige buurt en aan een park, want in de 19de eeuwse uitbreidingsgordel was weinig openbare ruimte. Na de aanleg van het park, konden ze de grond er omheen met aanzienlijke winst verkopen.

   

  Een veelheid aan investeerders, opdrachtgevers, stedenbouwkundigen, architecten en aannemers stond te trappelen om te bouwen, ondanks de strenge eisen die de maatschappij had opgelegd: geen fabrieken, geen arbeiderswoningen, en in sommige straten moest het gevelontwerp ter goedkeuring aan het parkbestuur worden voorgelegd. Als gevolg hiervan ontstond een van de eerste stadswijken waarin alle bewoners dezelfde maatschappelijke status hadden.

   

  In en rondom het park dienden zich diverse initiatiefnemers aan: een manege, een paviljoen, en ook de diverse cultuurpaleizen rond het park werden gefinancierd door de elite. De gemeente was gedurende de hele ontwikkeling van park en buurt niet maatgevend betrokken. Pas in 1951 droeg de Vereniging Rij- en Wandelpark het Vondelpark aan de gemeente over. Deze buurt wordt in ‘Strategie voor Stedelijkheid’, een van de eerste publicaties van Urhahn, uitgebreid beschreven en geanalyseerd.

   

  Bekijk ook onze andere inspiraties: King Spadina Toronto, Houthavens AmsterdamFranzösisches Viertel, Tübingen en binnenkort nog vele andere.