Groeten uit… De Houthavens, Amsterdam

Het verhaal van een sexy werkgebouw dat pionierde op de ruige vlakten van de Houthavens. 25 jaar Urhahn: plek 3 uit een reeks gebieden, buurten en gebouwen die ons inspireren.

<
>

    Een gebouw dat in vele studies van Urhahn als inspiratie heeft gediend, is een bedrijfspand dat in de Houthavens is ontwikkeld door Dedato. Het was het eerste pand dat de vernieuwing van het gebied markeerde. Het gebouw is opgetrokken uit goedkope prefab betonplaten, met een royale verdiepingshoogte, waardoor het voor diverse functies kan worden gebruikt. Het vult het hele kavel, waardoor er aan de straatzijde een mooie representatieve gevel is. De zijkanten van het gebouw hebben geen ramen, waardoor de kavels ernaast in dezelfde dichtheid kunnen bouwen. Een ultiem voorbeeld voor kleinschalige verdichting. Inmiddels is het helemaal ingesloten tussen vele bedrijfspanden, en veranderen de houtloodsen geleidelijk in hoogwaardige gemende panden voor kantoren, opslag en bedrijfsactiviteiten. Door de geleidelijke wijziging van het gebruik naar schonere en minder hinder veroorzakende bedrijven, kan intussen een gemende wijk gebouwd worden waar de eerste bewoners reeds hun intrek hebben genomen.

     

    Bekijk ook onze andere inspiraties: King Spadina Toronto, de Vondelparbuurt AmsterdamFranzösisches Viertel, Tübingen en binnenkort nog vele andere.