Herinrichting creëert publieke en financiële waarde

Masterplan Wellesley Road & Park Lane Croydon Londen (UK): van monofunctioneel kantoorcentrum naar een leefbaar, gemengd stadsdeel

<
>

  Verkeersader

  Croydon in Zuid Londen is in de jaren 70 ontwikkeld als het tweede kantoorcentrum van Londen, een monofunctionele opzet van grote kantoorpanden, met name van overheidsdiensten. Deze wijk is ontwikkeld in combinatie met grootschalige infrastructuur. Om het centrum van Croydon tot een leefbaar, gemengd stadsdeel te maken is een masterplan gemaakt door Alsop Architecten. Eén van de projecten hierin is de aanpak van Wellesley Road en Parklane, de verkeersader die het centrum doorsnijdt. Urhahn heeft  (in samenwerking) een plan opgesteld voor onder meer de verbetering van infrastructuur en openbare ruimte en tijdelijke interventies voor de leefbaarheid.

   

  Verbindende schakel

  Onze aanpak richt zich op vier elementen: aanpak van de infrastructuur en herinrichting van de openbare ruimte, tijdelijke interventies om de leefbaarheid op korte termijn te verbeteren, stedelijke acupunctuur en acties op aangrenzende percelen. Wellesley Road is de verbindende schakel tussen de deelprojecten van het masterplan, het plan gaat niet alleen om de openbare ruimte, maar ook om het enthousiasmeren van stakeholders rondom het project. De aanpak voor de openbare ruimte richt zich op het toevoegen van groen en verblijfsplekken, op een nieuwe visie op openbaar vervoer en fiets en het vereenvoudigen van de infrastructuur.

   

  Resultaat

  De focus van het project ligt op dit moment op het maken van het plan voor de weg. Dit is een langdurig proces vanwege de grote verkeerskundige implicaties van het project. Een aantal deelprojecten aan de straat is inmiddels in uitvoering.