Professor Tess Broekmans geeft Van Leeuwenhoeklezing

Tess Broekmans geeft op 1 okt. de Van Leeuwenhoeklezing 'Anders kijken naar de stad' aan de TUDelft

Studium Generale van de TU Delft organiseert met regelmaat de Van Leeuwenhoeklezing. Deze lezing is voor iedereen die meer wil weten over technologie en de TU Delft. Urhahn zet zich bij uitstek in voor meer invloed van de gebruiker op de stad. Op 1 oktober geeft Prof. Tess Broekmans de Van Leeuwenhoeklezing: Anders kijken naar de stad. 

 

“Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is” (K. Schippers)

 

In de stad is alles ontworpen: de breedte van de straat, de hoogte van de gebouwen, de plek van de boom en het paaltje. Daarbinnen speelt het leven zich af, dat door de tijd steeds andere eisen stelt aan de stad. Tess Broekmans laat je anders kijken naar je dagelijkse leefomgeving. Hoe geef je als stedenbouwkundige vorm aan de stad? Wat is bedacht door ontwerpers en wat is ontstaan door het gebruik?

 

Door te kijken als een stedenbouwkundige kom je te weten welke elementen cruciaal zijn in het maken van een prettige leefomgeving. Hoe kan het dat veel straten ontworpen zijn toen we nog geen auto’s hadden en toch alles erin past? Onbewust geeft de inrichting van onze leefomgeving vorm aan ons gedrag en aan de manier waarop we samenleven. De ene straat geeft aanleiding voor een praatje tussen buren, in de andere kom je elkaar nauwelijks tegen. Ontdek hoe je als bewoner mee ontwerpt aan de stad.

 

Tess Broekmans is hoogleraar Urban Design aan de Technische Universiteit Delft. Ze leert studenten hoe je ontwerpt en doet onderzoek naar ontwerpmethodes. Daarnaast werkt ze met haar ontwerpbureau aan transformatie van de stad. 

Gastheer Rob Mudde is vice-rector van de TU Delft. 

 

Datum: zondag 1 oktober 11:00-12:00 uur, Theater de Veste in Delft