Urhahn in de politiek

Op de PvdA/GroenLinks Almere avond lichten we betaalbaar wonen in onze toekomstvisie voor Almere toe.

<
>

  Op de door PvdA/GroenLinks Almere georganiseerde informatieavond met thema ‘Wonen is een grondrecht’, mochten we toelichten hoe betaalbaar wonen is opgenomen in onze toekomstvisie voor Almere.

   

  Als stedenbouwer werk je aan de leefomgeving van de toekomst. Maar mensen leven in de leefomgeving van nu. Op de door GroenLinks/PvdA georganiseerde avond spraken we met bewoners die op dit moment, zelfs in Almere, geen dak boven hun hoofd vinden, over betaalbaar wonen.

   

  Het was de eerste door de politieke partijen samen georganiseerde sessie. Er ontstond een open en intieme sfeer waar schrijnende persoonlijke verhalen gedeeld werden. Zelfs in Almere – gebouwd om ruimte te bieden – is er een nijpend woningtekort. Maarten Lankester kon enige hoop bieden met een presentatie van onze toekomstvisie voor Almere. Daarin worden 60.000 – 85.000 nieuwe woningen gebouwd, waarvan 25.000 al voor het jaar 2030.

   

  “Het was leerzaam,” aldus Maarten Lankester. “Het besef dat je met betaalbaar wonen op de lange termijn bezig bent op Pampus, terwijl de vraag nu urgent is. Er zijn binnen het stedelijk gebied van Almere locaties vrij – de strategische reserves –  voor nog onvoorziene programma’s in de toekomst. Juist hier zou je morgen aan slag kunnen. Je zou daar met modulaire bouwsystemen in de tussentijd al iets willen. Na 15 jaar kun je dan alsnog bedenken of je deze woningen verplaatst of permanent laat staan. Win-win zou ik zeggen.”