Masterplan Rijnboog Arnhem

50 jaar na het bombardement op de binnenstad van Arnhem is het tijd om de relatie tussen historische binnenstad en rivier te herstellen.

<
>

  Haven

  Het Masterplan Rijnboog Arnhem geeft een visie op de herontwikkeling van het gebied tussen Rijn, binnenstad en station. In het voorstel wordt dit gebied getransformeerd tot een vijftal binnenstedelijke buurten. Onderdeel van het plan is een nieuwe haven die Arnhem en de Rijn opnieuw met elkaar verbindt. Het ontwerp is gemaakt door de Spaanse architect Manuel de Solá-Morales. Als Nederlandse counterpart van De Solá heeft Urhahn bijgedragen aan de doorwerking van het project. Daarnaast hebben wij een aantal deelstudies uitgevoerd waaronder de programmering, het parkeren en andere belangrijke onderdelen. Vervolg werkzaamheden waren het planboek, waarin optimalisaties van het plan zijn doorgevoerd, en de uitwerking van het Havenkwartier, centraal in de binnenstad.

   

  Resultaat

  De bibliotheek Rozet in de zuidelijke binnenstad is het belangrijkste resultaat van het Masterplan. Dit grote project heeft de nodige spin-off in de zuidelijke binnenstad en laat goed zien dat ook een deel van een Masterplan een positieve impuls voor de stad heeft betekend.

   

  Urhahn behalve aan het masterplan aan vele deelstudies en ontwerpen gewerkt, zoals aan het stedenbouwkundig plan en de ontwikkelingsstrategie voor de Nieuwstraat Arnhem, en aan de ruimtelijke principes voor de zuidelijke binnenstad.