Het Delfste Kabeldistrict

Ontwikkelingsstrategie Kabeldistrict Schieoevers Delft

<
>

   

  Verkleuring Schieoevers

  Het Kabeldistrict speelt een cruciale rol in de geleidelijke verkleuring van de Delftse Schieoevers van bedrijventerrein naar een gemengd stedelijk gebied. Een consortium van corporatie en ontwikkelaars kocht de grote hal vanwege de strategische ligging naast de TU wijk en bij station Delft Zuid. Urhahn werd gevraagd een ontwikkelstrategie voor de locatie te maken.

   

  Tijdelijke verhuur

  De eerste stap is het zoeken van huurders voor de hal die de sfeer kunnen gaan maken. Bij de tijdelijke verhuur wordt steeds gezocht naar de balans tussen huurders die goed zijn voor het imago en huurders die opbrengsten genereren. Delen van de hal worden verhuurd aan starters, van ambachtswerk tot architectenbureau. Om het gebied echt op de kaart te kunnen zetten en de volgende stap in de ontwikkeling te kunnen maken is de verbinding over de Schie nodig. De voet-fietsbrug over de Schie zal de TU wijk via de hal verbinden met het station.

   

  Met behoud van een deel van de hal en industriële elementen als de schoorsteen en het vloeistofvat zal het gebied zich geleidelijk gaan ontwikkelen tot een eigenzinnige woon-werkbuurt met een industrieel tintje. De functies zullen in de loop der tijd veranderen, maar we weten nu nog niet in welke volgorde de ontwikkeling zal gaan. Urhahn heeft daarom een raamwerk vastgelegd waarbinnen organische ontwikkeling kan plaatsvinden, waarmee het plan kan inspelen op economische en sociale veranderingen.

   

  Resultaat

  De dynamiek in de hal is op gang gebracht met de komst van een klimhal, jongerentheater en muziek, onderwijs en oefenruimte voor bands. De initiatiefnemers hebben zich terug getrokken, maar de eigenaar van de hal zet de filosofie voort en gebruikt de impuls die gegeven is om door de te ontwikkelen. De voetgangersburg staat op het programma van de gemeente.