Duurzame rivier vormt nieuwe publieke waarde in Oaxaca

Een integrale benadering met water, verkeer, natuur, economie, stadsontwikkeling en burgerparticipatie maakt Urhahns visie voor de verbetering van rivier Atoyac in Oaxaca de Juárez (MEX) meer dan een ruimtelijk ontwerp.

<
>

  Duurzame toekomstvisie

  De gemeente van Oaxaca, Mexico nodigde Urhahn en MAP uit om in juli 2011 een workshop en lezing te geven. De gemeente wil een duurzame toekomstvisie voor de stad Oaxaca ontwikkelen gebaseerd op de cultuurhistorische kwaliteit van de stad. De gemeente zoekt oplossingen voor een aantal problemen in de stad zoals de toename van verkeer, oncontroleerbare groei en een tekort aan openbare ruimte. De cultuurhistorische monumenten en rijke flora en fauna staan onder druk van de nieuwe ontwikkelingen in de stad. De workshop richtte zich op de publieke waarde van de stad.

   

  Bottom-up participatieproces

  In de workshop, een bottom-up participatieproces met lokale stakeholders en de Mexicaanse gemeente Oaxaca de Juárez, zijn thema’s voor de publieke waarde van de stad verkend. Zelf benoemde thema’s werden verkend, waaronder het herstel van de rivier Atoyac, de informele wijken (sloppenwijken), het historische centrum, de Mercado de Abasto (de centrale markt) en congestie. Een uitgebreide verkenning van de publieke waarde van Oaxaca door de eeuwen heen werd daarbij gebruikt als leidraad. Door de deelnemers samen is besloten dat de verbetering van de rivier de belangrijkste bijdrage aan de stad zou kunnen leveren. Urhahn heeft vervolgens met MAP en Deltares de visie op de River Atoyac ontwikkeld.

   

  De visie op de revitalisering van de rivier Ayotac zoekt naar een nieuwe relatie tussen stad en rivier. De waterkwaliteit wordt hersteld en de oevers worden omgevormd tot een groene corridor en stedelijke ruimte voor ontmoeting. De integrale benadering waarbij water, verkeer, natuur, economie en stadsontwikkeling samen komen heeft ervoor gezorgd dat het plan voor de rivier meer dan een ruimtelijk ontwerp is. De visie is een ontwikkelstrategie, waarbij stap voor de stap de kwaliteit van de rivier verbetert en ontwikkelingen langs de rivier bijdragen aan de economische vitaliteit van de stad. Daarnaast speelt de visie een belangrijke rol in de ontwikkeling van lokale kennis op het gebied van stedelijke vernieuwing, water en het creëren van lokale werkgelegenheid.

   

  Resultaat

  De visie vormt de leidraad voor een lange termijn ontwikkeling. Eerste stap in de ontwikkeling is de bouw van een nieuwe autobrug en de delen van de rivier oever die hier op aansluiten, waarvoor Urhahn een uitwerkingsplan heeft gemaakt. Met die ontwikkeling wordt de knoop direct naast de historische stad aangepakt en een visitekaartje voor de rivier gepresenteerd. In 2013 is het project met de stad Oaxaca gepresenteerd op het UNESCO World Congres on World Heritage Cities met als thema ‘Sustainable Cities’.

   

  Luis Ugartechea Begué, burgemeester Oaxaca de Juárez

  “Wij zijn zeer te spreken over de brede participatieve aanpak. Met behulp van Urhahn en MAP hebben wij zelf kunnen bepalen waar de grootste publieke waarde voor de transformatie van onze stad ligt – het herstel van de rivier Ayotac. Dankzij het betrekken van diverse stakeholders is een breed draagvlak ontstaan. De burgers voelen zich eigenaar van het plan.”