Bewegingsruimte voor de luchtvaart

Ontwikkelkader voor transformatie en nieuwbouw op Schiphol Oost

<
>

  Hobbelig grasveld

  Op Schiphol Oost is het in 1916 allemaal begonnen. Startend met een hobbelig grasveld, een paar houten hallen en een verkeerstoren is Schiphol vanuit deze plek in een aantal decennia doorgegroeid. Met de aanleg van een nieuwe terminal in het westen is op Oost ruimte ontstaan voor onderhoud, opleiding en andere luchtvaartgerelateerde bedrijvigheid, direct gekoppeld aan het banenstelsel. Sinds 2008 is er een aantal verouderde gebouwen leeggekomen en gesloopt. Hiermee is ruimte voor nieuwe ontwikkeling vrij gekomen. Om de mogelijke ontwikkelingen in een continu veranderende markt te geleiden heeft Schiphol Real Estate (SRE) Urhahn gevraagd een ontwikkelplan op te stellen.

   

  Raamwerk

  Binnen SRE zijn diverse disciplines bijeengebracht om te overzien waar de hoofdlijnen voor toekomstige ontwikkelingen zijn. Hierbij gaat het om het definiƫren van de benodigde platformruimte en hangars direct aan het platform gelegen. Dit gebied vormt de kern van Oost en dient helder en veilig te worden omkaderd. Hierbuiten liggen zones voor luchtvaartgerelateerde bedrijven. Voor het type bedrijven is een profiel omschreven. Verder bepalen ruimtelijke kenmerken als gebouwhoogte, footprint, parkeerbehoefte en nabijheid van (hoogwaardig) openbaar vervoer de meest geschikte plek voor nieuwe vestigers. Als kader is een raamwerk vastgelegd dat het openbaar gebied borgt en als contramal het ontwikkelgebied definieert.

   

  Houvast voor de beoogde kwaliteit

  Het ontwikkeldocument is compact, helder en inspirerend. Het profiel waarbinnen een toekomstig bedrijf moet passen is helder omschreven. Op een kaart is een integraal en samenhangend beeld van de toekomstige ontwikkelmogelijkheden opgenomen. Voor zowel de openbare ruimte als het ontwikkelgebied zijn voorbeelduitwerkingen gemaakt die toekomstige bedrijven een houvast voor de beoogde kwaliteit geven.