Wij van WC eend…

Ondanks Nederlands hoogste adviseursdichtheid transformeert de Binckhorst intussen vanzelf…

De Binckhorst is zonder twijfel één van de gebieden in Nederland met de hoogste adviseursdichtheid. Dit dubieuze predicaat heeft het gebied te danken aan haar uitgesproken karakter: een charmant en op het oog rommelig werkgebied middenin Den Haag. Op loopafstand van twee intercity stations, onder de rook van de binnenstad, nota bene met een afslag aan ‘s lands snelwegennet. Dat kan toch niet (alleen) het paradijs zijn voor autohandelaars en een betonmortelcentrale? Daar zit toch veel meer in?

 

Op die vraag heeft menig financieel strateeg, kunstenaar, conceptontwikkelaar, architect, procesmanager, projectontwikkelaar, planeconoom, makelaar en stedenbouwkundige (en de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik er één van ben) zich stukgebeten. Een Masterplan waarin de torens letterlijk tot in de hemel reikten, strandde op grootheidswaanzin. Een Integraal Ontwikkelingsplan met lossere kaders stuitte op een economische crisis. En dan moet het maar organisch. Bottom-up, dat is de pleister op de wonden.

 

Een geruststelling voor al die plannenmakers is dat de Binckhorst een rijke geschiedenis heeft van mislukte plannen. Plannen uit de koker van de ‘groten der aarde’: Dudok en Berlage kregen ook er geen voet aan de grond. Koolhaas hoeft zich dus niet te schamen. Ach, eigenlijk best een mooi lijstje om zelf ook op te prijken.

 

Organisch dus. De markt mag het nu doen. Kleinschalig en gedragen door de ondernemers en eigenaren in het gebied. Het is even schakelen. Jarenlang hebben ze nauwelijks een stem gehad en plots zijn ze aan zet. Of is dit niets nieuws onder de Binckhorst zon?

 

Het paradoxale is namelijk dat de Binckhorst schijnbaar aan het oog ontrokken – terwijl de plannenmakers ondertussen druk bezig zijn met nadenken, praten, tekenen en rekenen – geleidelijk transformeert. De Caballero Fabriek, een skatehal, een kinderdagverblijf, anti-kraak wonen, een fiat 500 speciaalzaak, een roeivereniging, een festival. Organisch dus. Het blijkt een kwestie van doen. En in dat spel doen wij mee. Wij gaan de leegstand te lijf door zichtbaar het verschil te maken. De Binckubator is straks gewoon te bewonderen aan de Saturnusstraat.

De opportunistische adviseur die zichzelf opnieuw uitvindt. Want de Urbanisator adviseert natuurlijk de Urbanisator.

 

Door: Sjoerd Feenstra

Geplaatst op: 28-01-2013

 

Sjoerd Feenstra is mede-oprichter van de Urbanisator.

Dit opiniestuk is eerder al verschenen op de website van de Urbanisator.

Lees meer over onze betrokkenheid in de Binckhorst op onze projectbeschrijving over de Binckhaven.