Schiphol contour als inspiratiebron voor identiteit

Undercoverpark: ontwikkelconcept, masterplan, beeldkwaliteit en ontwikkelkader De Hoek Hoofddorp

<
>

  Urhahn ziet in de beperkte bouwhoogte en de hinder van infrastructuur geen beperking, maar een inspiratiebron voor een krachtige identiteit voor de ontwikkeling van werkgebied De Hoek.

   

  Onderscheidend en herkenbaar

  Op een steenworp afstand van Schiphol, omgeven door een HSL-spoor en snelwegen, ligt bedrijventerrein De Hoek. Het bestaande werkgebied wordt uitgebreid. Met enkele scherpe ambities voor ogen wil Segro, een ontwikkelaar-belegger van werkgebieden en –gebouwen, het gebied ontwikkelen tot een aantrekkelijke werklocatie. Bijzondere aandachtspunten zijn veiligheid, duurzaamheid en kwaliteit. Het nieuwe werkgebied moet zich tevens onderscheiden van de andere (toekomstige) bedrijventerreinen aan de A4. Met de eigenaren is een marktverkenning gedaan en de programmarange afgesproken. De locatie is geschikt voor een mix van kantoren en logistieke functies. Door de nabijheid van de luchthaven is de maximale bouwhoogte zeer beperkt.

   

  Undercoverpark: werken onder een polderlandschap

  Urhahn heeft een ruimtelijk concept opgezet waarbij het bestaande polderpatroon leidend is. Door de sloten als uitgangspunt te nemen en de bebouwing compact tegen elkaar tussen de sloten te positioneren ontstaat een bebouwde massa die de lange landschappelijke lijnen extra versterkt. Doordat de gebouwen compact tegen elkaar aan staan en de ontwikkeling uit één hand kan worden georganiseerd, ontstaat de mogelijkheid om één groen dak te ontwikkelen. Hiermee wordt de bebouwing onderdeel van het landschap. Een ‘undercoverpark’. Een groen dak heeft een positieve invloed op energiehuishouding, maar vooral ook op onderhoudskosten van de dakbedekking. Voor de ontwikkelaar wordt hiermee een sterke identiteit opgebouwd, maar ook een kostenrealistisch plan ontwikkeld, voor de korte én de lange termijn.

   

  Resultaat

  Met de ontwikkeling van het gebiedsconcept en het opzetten van een plan is de basis gelegd voor het opstellen van een bestemmingsplan en het opstarten van een commercieel traject. Hiermee is een plandocument opgesteld en is er een marketingcampagne opgezet.