Duurzame woningbouw in een achterstandswijk

Masterplan and Public Realm Design William Street Quarter, Barking, London (UK)

<
>

  Sloop

  Het in de jaren 60 gebouwde hoogbouw wooncomplex rond William Street in Barking (oost Londen) wordt gekenmerkt door een accumulatie van ruimtelijke en sociale problemen, en is daarom gesloopt.

   

  Duurzaam ontwerp

  Urhahn heeft een Masterplan ontwikkeld met een zeer hoge dichtheid, waarbij een nieuw, helder stratenpatroon met middelhoge bebouwing aan de drukke randen en stadsbebouwing rond een groen plein, naadloos aansluit bij de omliggende wijken. Het plan voldoet aan de hoogste eisen voor duurzaamheid. Met een nieuwe biomassacentrale wordt in het energieverbruik van de buurt voorzien. Daarnaast zorgen groene daken voor betere isolatie en waterberging, komt er een grijs watersysteem en wordt er een beperkt aantal parkeerplaatsen gerealiseerd vanwege de ligging naast het station van Barking. Bijzonder onderdeel van het plan is het Barking Business Centre, een ondernemerscentrum voor starters. Dit gebouw vormt de schakel tussen de woningbouw en het oude centrum van Barking. In vervolg op het Masterplan heeft Urhahn ook het ontwerp voor de openbare ruimte gemaakt.

   

  Opgeleverd

  Door de credit crunch is het project in vereenvoudigde vorm uitgevoerd. In plaats van 3 architecten heeft 1 architect het plan in zijn geheel gerealiseerd en daarbij de woningtypes versimpeld. Het contrast tussen grondgebonden en hoogbouw is hierbij opgevoerd. Een aantal cruciale elementen in het ontwerp is wel overeind gebleven, zoals het ondernemerscentrum en de openbare ruimte.