Groeten uit… Ile de Nantes

Indrukwekkend door de vele contrasten. 25 jaar Urhahn: plek 5 uit een reeks gebieden, buurten en gebouwen die ons inspireren.

<
>

    Onze nieuwste favoriet in inspiratieprojecten. Het Ile de Nantes is een gemengde nieuwe stadswijk op een eiland in de Loire, tegen het centrum aan. Het gebied wordt ontwikkeld door de stad en de regio. In 2003 hebben de diverse overheden zich verenigd in ontwikkelbedrijf Samoa (Societé d’Amenagement de la Metropole Ouest Atlantique). De transformatie vindt stapsgewijs plaats. De eerste fase, van 2000 tot 2009, is ontworpen door landschapsarchitect Alexandre Chemetoff. De focus lag hierbij op het toegankelijk maken van de plek voor de stad. Een nieuwe inrichting en het gerechtsgebouw van Jean Nouvel verwelkomen de bewoners van Nantes. Sinds 2010 is de regie in handen van Marcel Smets, een Belgische stedenbouwkundige, en ligt de focus meer op woningbouw. Hiervan wordt 25% sociaal en 25% betaalbaar. Het gebied is indrukwekkend door de vele contrasten, oud-nieuw, groot-klein, ruw-gepolijst, hip-zakelijk, open-gesloten, hoog-laag, wonen-werken, ruig-aangeharkt, licht-donker.

     

    Bekijk ook onze andere inspiraties: King Spadina Toronto, de Vondelparkbuurt Amsterdam, Houthavens Amsterdam, Französisches Viertel, Tübingen en binnenkort nog vele andere.