Groeten uit… de IBA, Hamburg

Het afvoerputje van de stad getransformeerd tot een waardig stadsdeel. 25 jaar Urhahn: plek 6 uit een reeks gebieden, buurten en gebouwen die ons inspireren.

<
>

    In 2009 was Hamburg het decor voor de masterclass ‘ontwerpen aan stad en water’ die wij inhoudelijk organiseerden voor de medewerkers van de Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam en genodigden van andere gemeenten. Ook hebben we al diverse groepen bestuurders (bijvoorbeeld uit Zaanstad en uit Antwerpen) rondgeleid om te laten zien wat de potenties zijn van groots denken over stedelijke ontwikkeling. In 2016 zijn we met het hele bureau op pad gegaan, en hebben ons laten inspireren door deze geweldige stad. HafenCity, de grootscheepse uitbreiding tussen binnenstad en rivier, is een mooie staalkaart van mogelijkheden op het gebied van binnenstedelijk bouwen. Maar vooral interessant is het resultaat van de Internationale Bau Ausstellung. (De IBA is een concept om op een experimentele manier de toekomst van bouwen en stedelijke ontwikkeling in een stad of regio te verkennen. Een apart opgerichte organisatie werkt gedurende tien jaar aan het genereren en realiseren van ideeën rond ruimtelijke en sociale thema’s). In Hamburg is dit instrument ingezet om ‘de overkant’ van de Elbe, Wilhelmsburg, te transformeren van het afvoerputje van de stad tot een (hoog)waardig stadsdeel voor vele doelgroepen. De publieke investering die dit proces op gang heeft gebracht, heeft een gigantische private investeringsgolf opgeleverd, en vele zeer inspirerende projecten. Niet alleen de ‘eco’ gebouwen voor de hogere inkomensgroepen zijn boeiend, maar ook de vernieuwing van de sociale woningbouwvoorraad is een geslaagd voorbeeld voor het opwaarderen van een gebied dat als kansloos was afgeschreven.

     

    In 2015 heeft Urhahn onderzocht of een IBA ook kansrijk kan zijn voor de Schilpholregio. Lees meer over IBA Schiphol.

     

    Bekijk ook onze andere inspiraties: King Spadina Toronto, de Vondelparkbuurt Amsterdam, Französisches Viertel Tübingen, Houthavens Amsterdam, Ile de Nantes,  en binnenkort nog vele andere.